Receptury pasz dla strusi dorosłych (okres spoczynku od 1 października do 15 stycznia)
Składniki (% udział poszczególnych składników)
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Jęczmień | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | |
Owies | 41,5 | 42 | 42 | 44 | 44 | 46,5 | 40 | 37 |
Otręby pszenne | 10 | 10 | 10 | |||||
Susz z lucerny | 25 | 30 | 47 | |||||
Trawy (siano) | 25 | 30 | ||||||
Koniczyna czerwona (siano) | 25 | 30 | 38 | |||||
Słoma (owies) | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 |
Rzepak – śruta poekstrakcyjna | 3 | 3 | 2 | |||||
Kreda pastewna | 0,5 | |||||||
StruśMix S | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
Parametry mieszanek | ||||||||
Energia metaboliczna MJ/Kg | 8,5 | 9,4 | 8,6 | 8,7 | 9,6 | 8,7 | 9,1 | 8,3 |
Lizyna (g/kg) | 0,51 | 0,49 | 0,46 | 0,5 | 0,54 | 0,52 | 0,55 | 0,5 |
Metionina + Cystyna (g/kg) | 0,41 | 0,39 | 0,38 | 0,41 | 0,42 | 0,42 | 0,39 | 0,2 |
Tryptofan (g/kg) | 0,15 | 0,17 | 0,15 | 0,16 | 0,16 | 0,14 | 0,19 | 0,16 |
Treonina (g/kg) | 0,47 | 0,43 | 0,44 | 0,49 | 0,48 | 0,49 | 0,5 | 0,51 |
Białko ogólne (%) | 12,8 | 12 | 11,9 | 12,7 | 12,8 | 13 | 12,9 | 12,8 |
Wapń (%) | 0,95 | 0,95 | 1,02 | 1,11 | 1,03 | 0,97 | 1,22 | 1,23 |
Fosfor przyswajalny (%) | 0,39 | 0,43 | 0,38 | 0,36 | 0,42 | 0,36 | 0,43 | 0,36 |
Sód (%) | 0,15 | 0,16 | 0,16 | 0,16 | 0,16 | 0,16 | 0,17 | 0,16 |
Włókno (%) | 14,2 | 14,9 | 14,6 | 15,2 | 15,6 | 14,8 | 18,6 | 16,3 |