Receptury pasz dla strusi dorosłych (okres spoczynku od 1 października do 15 stycznia)

Składniki (% udział poszczególnych składników)
 IIIIIIIVVVIVIIVIII
Jęczmień101010101010 10
Owies41,54242444446,54037
Otręby pszenne101010     
Susz z lucerny 25  30 47 
Trawy (siano)25    30  
Koniczyna czerwona (siano)  2530   38
Słoma (owies)1010101010101010
Rzepak – śruta poekstrakcyjna   33  2
Kreda pastewna0,5       
StruśMix S33333333
Parametry mieszanek
Energia metaboliczna MJ/Kg8,59,48,68,79,68,79,18,3
Lizyna (g/kg)0,510,490,460,50,540,520,550,5
Metionina + Cystyna (g/kg)0,410,390,380,410,420,420,390,2
Tryptofan (g/kg)0,150,170,150,160,160,140,190,16
Treonina (g/kg)0,470,430,440,490,480,490,50,51
Białko ogólne (%)12,81211,912,712,81312,912,8
Wapń (%)0,950,951,021,111,030,971,221,23
Fosfor przyswajalny (%)0,390,430,380,360,420,360,430,36
Sód (%)0,150,160,160,160,160,160,170,16
Włókno (%)14,214,914,615,215,614,818,616,3