Receptury pasz dla strusi dorosłych (okres rozrodu od 15 stycznia do końca września)

Składniki (% udział poszczególnych składników
 IIIIIIIVVVIVIIVIII
Pszenica15171522,520,522,522,518,5
Jęczmień17 172521211718
Kukurydza10       
Owies18,547,541,52319191515
Groch5       
Peluszka   55   
Śruta rzepakowa5    887
Śruta sojowa10161715151087
Otręby pszenne1010  10101010
Susz z lucerny      1015
Kreda pastewna6,56,56,56,56,56,56,56,5
StruśMix R33333333
Parametry mieszanek
Energia metaboliczna MJ/Kg10,39,810,410,710,210,19,59,4
Lizyna (g/kg)77,27,27,27,37,176,8
Metionina (g/kg)3,23,13,2333,33,43,3
Metionina + Cystyna (g/kg)6,15,95,95,85,86,56,36,1
Tryptofan (g/kg)1,81,91,91,81,91,922
Treonina (g/kg)5,45,35,35,25,35,65,75,6
Białko ogólne (g/kg)158160159148160163163160
Wapń (g/kg)2928,62928,528,528,93030,1
Fosfor strawny (g/kg)5,45,45,35,35,55,65,75,8
Sód (g/kg)1,81,91,91,81,81,81,81,9
Włókno (g/kg)6273665863658290