Receptury pasz dla strusi dorosłych (okres rozrodu od 15 stycznia do końca września)
Składniki (% udział poszczególnych składników
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pszenica | 15 | 17 | 15 | 22,5 | 20,5 | 22,5 | 22,5 | 18,5 |
Jęczmień | 17 | 17 | 25 | 21 | 21 | 17 | 18 | |
Kukurydza | 10 | |||||||
Owies | 18,5 | 47,5 | 41,5 | 23 | 19 | 19 | 15 | 15 |
Groch | 5 | |||||||
Peluszka | 5 | 5 | ||||||
Śruta rzepakowa | 5 | 8 | 8 | 7 | ||||
Śruta sojowa | 10 | 16 | 17 | 15 | 15 | 10 | 8 | 7 |
Otręby pszenne | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | ||
Susz z lucerny | 10 | 15 | ||||||
Kreda pastewna | 6,5 | 6,5 | 6,5 | 6,5 | 6,5 | 6,5 | 6,5 | 6,5 |
StruśMix R | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
Parametry mieszanek | ||||||||
Energia metaboliczna MJ/Kg | 10,3 | 9,8 | 10,4 | 10,7 | 10,2 | 10,1 | 9,5 | 9,4 |
Lizyna (g/kg) | 7 | 7,2 | 7,2 | 7,2 | 7,3 | 7,1 | 7 | 6,8 |
Metionina (g/kg) | 3,2 | 3,1 | 3,2 | 3 | 3 | 3,3 | 3,4 | 3,3 |
Metionina + Cystyna (g/kg) | 6,1 | 5,9 | 5,9 | 5,8 | 5,8 | 6,5 | 6,3 | 6,1 |
Tryptofan (g/kg) | 1,8 | 1,9 | 1,9 | 1,8 | 1,9 | 1,9 | 2 | 2 |
Treonina (g/kg) | 5,4 | 5,3 | 5,3 | 5,2 | 5,3 | 5,6 | 5,7 | 5,6 |
Białko ogólne (g/kg) | 158 | 160 | 159 | 148 | 160 | 163 | 163 | 160 |
Wapń (g/kg) | 29 | 28,6 | 29 | 28,5 | 28,5 | 28,9 | 30 | 30,1 |
Fosfor strawny (g/kg) | 5,4 | 5,4 | 5,3 | 5,3 | 5,5 | 5,6 | 5,7 | 5,8 |
Sód (g/kg) | 1,8 | 1,9 | 1,9 | 1,8 | 1,8 | 1,8 | 1,8 | 1,9 |
Włókno (g/kg) | 62 | 73 | 66 | 58 | 63 | 65 | 82 | 90 |