W celu poprawnego wyświetlania strony i tworzenia statystyk, strona korzysta z plików cookies.

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w konfiguracji swojej przeglądarki.

Akceptuję

Skorzystaj z doświadczenia doradców żywieniowych

Znajdź doradcę w regionie

mgr inż. Dariusz Okoń
Dyrektor Regionalny
tel. 606 789 885Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Michał Lipka
tel. 608 024 100Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

lek. wet. Janusz Węgrzyn
Dyrektor Regionalny
tel. 600 810 101Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Rafał Makarewicz
tel. 604 950 960Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Mariusz Węglarz
tel. 604 756 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sebastian Gliniecki
tel. 606 210 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

lek. wet. Janusz Węgrzyn
Dyrektor Regionalny
tel. 600 810 101Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Rafał Makarewicz
tel. 604 950 960Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Dariusz Okoń
Dyrektor Regionalny
tel. 606 789 885Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Michał Lipka
tel. 608 024 100Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Dariusz Okoń
Dyrektor Regionalny
tel. 606 789 885Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Michał Lipka
tel. 608 024 100Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Sandra Królikowska
tel. 887 887 441Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr Dorota Cuper
tel. 604 236 300Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Mariusz Węglarz
tel. 604 756 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Sandra Królikowska
tel. 887 887 441Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sebastian Gliniecki
tel. 606 210 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

lek. wet. Janusz Węgrzyn
Dyrektor Regionalny
część południowo-wschodnia
tel. 600 810 101Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Mariusz Węglarz
tel. 604 756 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

inż. Marcin Bankowski
tel. 695 959 720Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

lek. wet. Janusz Węgrzyn
Dyrektor Regionalny
tel. 600 810 101Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Jerzy Kołodziej
tel. 604 755 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

inż. Paweł Szepelowski
tel. 695 959 526Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Grzegorz Nagel
Dyrektor Regionalny
tel. 604 625 455Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Grzegorz Nagel
Dyrektor Regionalny
tel. 604 625 455Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

inż. Paweł Szepelowski
tel. 695 959 526Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

inż. Marcin Bankowski
tel. 695 959 720Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Grzegorz Nagel
Dyrektor Regionalny
tel. 604 625 455Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Grzegorz Nagel
Dyrektor Regionalny
tel. 604 625 455Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Łukasz Kułagowski
tel. 887 654 334Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Grzegorz Nagel
Dyrektor Regionalny
tel. 604 625 455Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Jerzy Kołodziej
tel. 604 755 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Grzegorz Nagel
Dyrektor Regionalny
tel. 604 625 455Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Jerzy Kołodziej
tel. 604 755 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Łukasz Kułagowski
tel. 887 654 334Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Grzegorz Nagel
Dyrektor Regionalny
tel. 604 625 455Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Jerzy Kołodziej
tel. 604 755 693Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

inż. Paweł Szepelowski
tel. 695 959 526Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zachodnio-pomorskie Pomorskie Warmińsko-mazurskie Podlaskie Lubuskie Wielkopolskie Kujawsko-pomorskie Mazowieckie Lubelskie Dolnośląskie Łódzkie Opolskie Śląskie Świętokrzyskie Małopolskie Podkarpackie

DOLSIL Perfect

Mikrobiologiczny preparat (inokulant) do zakiszania pasz objętościowych: traw, motylkowych (lucerny, koniczyny), zbóż (GPS) i wysłodków buraczanych.

Dodatkowe informacje

  • Właściwości:

    Produkt przeznaczony do konserwacji kiszonek z traw i lucerny. Znacznie polepsza proces fermentacji oraz wartość odżywczą kiszonki. 
    Zawiera trzy unikalne szczepy bakterii kwasu mlekowego:

    • pediococcus acidilactici - szczep inicjujący, który rozpoczyna fermentację,
    • pediococcus pentosaceus - kontynuuje proces fermentacji, obniżając pH,
    • lactobacillus plantarum - aktywny w końcowej fazie fermentacji, stabilizuje kiszonkę.

    Dzięki szybkiemu zapoczątkowaniu fermentacji i odpowiedniemu doborowi kultur bakteryjnych (fermentacja najważniejszych cukrów) DOLSIL Perfect szybko i efektywnie obniża wartość pH kiszonki, co wstrzymuje rozwój niepożądanych mikroorganizmów, zmniejszając tym ryzyko pogorszenia parametrów kiszonki.
    Kiszonka zabezpieczona DOLSIL-em Perfect charakteryzuje się maksymalną koncentracją składników odżywczych i jest atrakcyjna pod względem smaku i zapachu dla bydła. Efektem konserwacji kiszonek preparatem DOLSIL Perfect jest zwiększenie wydajności krów i zwrot inwestycji.

     

    Stosowanie preparatu DOLSIL Perfect prowadzi do zachowania większej zawartości aminokwasów związanych. Tak zabezpieczone aminokwasy są znacznie bardziej odporne na degradację w środowisku żwacza od aminokwasów w postaci wolnej.


     

    • DOLSIL Perfect (P<0,001) zmniejszył zawartość procentową wolnych aminokwasów i statystycznie (P<0,01) zwiększył zawartość aminokwasów związanych
    • aminokwasy wolne łatwiej ulegają rozpadowi w żwaczu
    • aminokwasy związane przechodzą przez żwacz i trafiają do jelita
     
    • strawność białka (+2,8%) i energii (+4,6%) była w obu przypadkach wyższa (P<0,05)
    • większa strawność prowadzi do lepszego wykorzystania paszy, zwiększając efektywność produkcji

     

  • Instrukcja stosowania: DOLSIL Perfect stosuje się w ilości: 1 opakowanie (100g) na 100 ton kiszonki.
    Roztwór roboczy należy przygotować bezpośrednio przed użyciem. 
    Trwałość roztworu roboczego 6-12 godzin w zależności od temp. przechowywania. Zawartość opakowania rozpuścić w 1 - 2 l czystej wody. Do roztworu dodać wody w ilości odpowiadającej optymalnemu dawkowaniu przez aplikator.
    Preparat można stosować z wykorzystaniem aplikatorów z atomizerem.
    Roztwór podawać równomiernie, bezpośrednio na pocięty materiał.
  • Zawartość opakowania:

    100 g