Przydomowa hodowla kur niosek cieszy się coraz większą popularnością. Jeszcze do niedawna ten typ użytkowy kury można było spotkać wyłącznie na wsiach, obecnie jednak coraz więcej osób zastanawia się nad posiadaniem kurnika w przydomowym ogródku. Co powinieneś wiedzieć, zanim zdecydujesz się na własną hodowlę kur?
Kura nioska – kilka słów o tym gatunku kury
Kura nioska to typ użytkowy kury, który znosi 250-300 jaj rocznie. Sama nieśność trwa około 60 tygodni, a jej największy szczyt przypada na 6 lub 8 tydzień. Kury nioski bez wątpienia wyróżnia charakterystyczny wygląd. Ich masa i umięśnienie są zdecydowanie mniejsze od brojlerów. Mają także stosunkowo małe głowy z charakterystycznymi wypustkami oraz wypukłe oczy. U kur niosek dzioby są zrogowaciałe i mają intensywnie żółtopomarańczowy kolor. Szyja jest krótka i opierzona, natomiast skrzydła są długie i przylegają do ciała ptaków. Jeżeli chodzi o ubarwienie piór i inne detale różnią się one w zależności od poszczególnych ras.
Pochodzenie kur niosek
Produktywność kur niosek jest naprawdę duża. Zostały one wyhodowane z wysoko wydajnych ras drobiu, których nieśność wynosi nawet 300 jaj rocznie. W Polsce największym uznaniem cieszy się hodowla kur niosek. Najchętniej hodowaną rasą jest karmazyn, równie często wybierane są zielononóżki czy Leghorny. Warto zadbać, aby zwierzęta pochodziły z dobrego źródła. Nie należy kupować niosek o nieznanym pochodzeniu, gdyż ptaki mogą być zarażone chorobami. Warto postawić na kury pochodzące z ekologicznych gospodarstw lub kurników sąsiadów, którzy dbają o swoje zwierzęta.
Kury nioski – wychów i okres nieśności
Okres wychowu kur niosek jest bardzo ważny i ma istotny wpływ na nieśność oraz jakość znoszonych jaj. Każdy hodowca powinien zadbać o prawidłowy przyrost masy ciała drobiu. Aby podnieść nieśność, należy zwiększyć długość dnia świetlnego. Jednym z najważniejszych czynników jest właściwa i zbilansowana dieta, którą powinno się uzupełnić o specjalne mieszanki mineralno-witaminowe dla kurcząt i drobiu rosnącego jak Dolmix DK. Zawarte w niej składniki zapewniają prawidłowy rozwój i szybkie tempo wzrostu ptaków. Witamina C, otoczkowany maślan sodu oraz prebiotyki podnoszą odporność stada. W dalszym etapie odchowu należy przejść na mieszankę przeznaczoną dla kur niosek tj. Dolmix DN. To zestaw dokładnie zbilansowanych witamin, aminokwasów, enzymów oraz makro- i mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania i produkcyjności niosek. Korzyści płynące ze stosowania preparatu to wyższa wydajność nieśna, intensywniejsze zabarwienie żółtek, ochrona przed wystąpieniem stanów niedoborowych i ogólna lepsza kondycja ptaków. Zawarte w składzie muszle ostryg jako jedno ze źródeł wapnia gwarantują dobre wykształcenie i twardość skorup jaj.
Ile lat żyje kura nioska?
Pytanie ile lat żyje kura, zadaje sobie bardzo wielu przyszłych hodowców. Średnia długość życia kur niosek w dużych gospodarstwach rolnych i fermach wynosi około półtora roku, jednak jest to związane bezpośrednio z końcem okresu niesienia się. Gdy kura kończy półtora roku, zaczyna znosić zdecydowanie mniej jajek i jej utrzymanie staje się po prostu nieopłacalne, dlatego bardzo często w tym okresie zwierzęta sprzedawane są na ubój. Natomiast w przydomowych hodowlach kury nioski mogą żyć nawet 10-12 lat.
Żywienie kur niosek
Hodowla kur niosek nie jest trudna, a przynosi korzyści i daje wiele radości. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim, dobrze zbilansowanym żywieniu drobiu. Niewłaściwe żywienie w okresie odchowu w widoczny sposób wpływa na wyniki nieśności. Dieta ma znaczący wpływ nie tylko na zdrowie kur, ale również na ich nieśność, masę jaj, czy jakość skorupki. Żywienie kur niosek powinno opierać się na dobrej jakości ziarnach, które mogą być uzupełnione poekstrakcyjną śrutą sojową, stanowiącą wartościowe źródło białka i aminokwasów. Należy zadbać, aby w jadłospisie kur znalazły się:
- Pszenica – jej ziarna są wysoko kaloryczne, to doskonałe źródło białka,
- Kukurydza – zawiera prowitaminę A, a ponadto wpływa na zabarwienie żółtka,
- Owies – jest bogaty w witaminę E, która wpływa na nieśność i wylęgowość.
Aby ptaki były zdrowe i znosiły smaczne jajka, zaleca się regularnie podawać im również zielonki, które świetnie wpływają na kondycję, rozwój i odporność kur. Dodatkowo w okresie jesienno-zimowym warto do diety niosek wprowadzić kiszonki. Do zakiszenia doskonale nadają się między innymi marchew, ziemniaki czy liście buraków. Niewystarczająca ilość witamin z grupy B, witaminy A oraz D mogą mieć wpływ na ogólny gorszy stan drobiu, a także niską odporność. Aby zapobiec wystąpieniu stanów niedoborowych, podnieść wydajność nieśną oraz ogólną kondycję ptaków warto stosować Dolmix DN. Jego suplementację warto uzupełnić o Dolmix DN drink. Rozpuszczalna w wodzie mieszanka dla kur zawiera zestaw witamin (w tym beta-karoten), wpływających na przedłużenie okresu nieśności i zwiększenie wylęgowości. Zawarte w preparacie składniki działają pozytywnie w warunkach stresowych i wysokich temperaturach.
Rola białka w żywieniu drobiu
Spośród wszystkich składników odżywczych kluczową rolę w żywieniu drobiu pełni dobrej jakości białko. Jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz jego optymalnego wzrostu. Zapotrzebowanie niosek na białko jest mocno związane z dostarczeniem ich organizmom aminokwasów, których nie da się niczym zastąpić. Istotny jest również ich skład oraz wzajemne proporcje. Ważne jest, aby dostarczane w paszach białko było pełnowartościowe. Przyjmuje się, że kury nioski potrzebują średnio ok. 17% białka w dawce. Nieprawidłowości w zakresie podaży tego składnika mogą mieć wpływ na zwolnienie tempa wzrostu i obniżenie masy ciała niosek, wiązać się z mniejszą nieśnością i skutkować wzrostem kosztów produkcji. Zapewnienie im odpowiedniej ilości dobrej jakości białka i aminokwasów pozwoli na uchronienie kur przed chorobami, wadami i problemami reprodukcyjnymi.
Budowa kurnika
Hodowla kur niosek wymaga również odpowiednich warunków. Należy zapewnić im przestrzeń oraz miejsce, w którym będą czuły się bezpiecznie. Jak zbudować odpowiedni kurnik? Wielkość kurnika powinna być dostosowana do ilości kur. Należy również zadbać o utrzymanie optymalnej temperatury. Zimą nie powinna ona spadać poniżej 6°C, dlatego ściany i wejście trzeba ocieplić. Ważne jest również, aby ziemia, na której zamierzamy zbudować kurnik, leżała przynajmniej metr wyżej od poziomu wód gruntowych. Postawienie kurnika na terenach podmokłych może prowadzić do chorób ptactwa oraz słabszej nieśności. Najlepiej zdecydować się na solidny, betonowy fundament, który ochroni kury przed wilgocią i chłodem ziemi. Wejście do kurnika warto zaprojektować od wschodu, dzięki czemu unikniemy problemu przeciągów. Dobre, higieniczne i bezpieczne warunki chowu zwiększają nieśność kur, a więc i opłacalność hodowli.