Zachowanie bezpieczeństwa i dobrostanu zwierząt jest bardzo ważne, dlatego nie powinno się celowo podawać żadnemu gatunkowi trującej żywności. Jeśli hodujesz brojlery, upewnij się, że karmisz je właściwie
i zapewniasz im komfortowe warunki bytowe. Jest kilka potencjalnie trujących dla drobiu produktów spożywczych, których powinno się unikać lub podawać z ostrożnością. Pamiętaj, że drób jest bardzo podatny
na zatrucia pokarmowe. W razie jakichkolwiek niepokojących objawów, które mogą sugerować zatrucie zwierząt, natychmiast skontaktuj się z lekarzem weterynarii. W dzisiejszym artykule przedstawiamy listę produktów, które potencjalnie mogą być toksyczne dla drobiu.
Wszystkich wymienionych poniżej zagrożeń da się uniknąć, jeśli stosujemy odpowiednie metody hodowli
i przestrzegamy standardów bezpieczeństwa żywnościowego. Hodowcy, rolnicy i producenci żywności powinni być świadomi potencjalnych zagrożeń i dbać o zdrowie swojego inwentarza. Unikaj podawania zwierzętom produktów, które mogą być trujące, takich jak:
- Cebula i czosnek – zawierają substancje zwane tiosiarczanami, które w większych ilościach są szkodliwe dla ptaków. Ich spożycie może powodować problemy z układem krwionośnym kur, takie jak uszkodzenia czerwonych krwinek, prowadzące do niedokrwistości. Czosnek jednak jest znany z prozdrowotnych właściwości. Często stosowany jest w walce z infekcjami, a także w celu profilaktycznego podniesienia odporności organizmu. Te korzyści sprawiają, że może być włączany do diety drobiu, z tym że zaleca się wprowadzać czosnek w postaci mieszanek uzupełniających, w których znajdują się bezpieczne dawki tiosiarczanów. Takim preparatem jest Dolmix Garlic, który dzięki zawartości ekstraktu z czosnku oraz kwasów omega-3 i omega-6, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Stanowi również wsparcie przy antybiotykoterapii, pobudza trawienie, a także wzmacnia odporność i poprawia ogólną kondycję ptaków.
- Awokado – może być szkodliwe dla wielu gatunków zwierząt ze względu na zawartość persyny, która po spożyciu może wywołać zaburzenia funkcji układu pokarmowego, nerek i serca. To toksyna, którą roślina wytwarza w celu samoobrony. W przypadku awokado najwięcej persyny jest w liściach, skórce i w pestce. Spożycie przez kury dużej ilości trujących substancji, zawartych w awokado może wywołać problemy z oddychaniem i zgon w ciągu zaledwie kilku minut.
- Surowe ziemniaki – ziemniaki i inne rośliny z rodziny psiankowatych, takie jak pomidor czy bakłażan zawierają solaninę, która w zbyt dużym stężeniu jest trująca dla drobiu. Niedojrzałe ziemniaki mają jej tak dużo, że ilość ta może zabić zwierzę. Oprócz samych nieugotowanych bulw, należy również unikać podawania kurom liści, łodyg oraz pędów. Duża ilość solaniny w organizmie może powodować biegunkę, niewydolność serca i niszczyć czerwone krwinki. Aby uniknąć podania solaniny w warzywie, należy trzymać ziemniaki w zamkniętych, ciemnych pomieszczeniach, aby nie dopuścić do wypuszczenia pędów i poddawać je obróbce termicznej.
- Suszona lub surowa fasola – chociaż gotowana fasola jest bezpieczna zarówno dla ludzi, jak i dla kur, to suszone lub niepoddane obróbce termicznej ziarna fasoli są całkowicie zakazane w diecie drobiu. Aby zapobiec zatruciom, najlepiej przed gotowaniem moczyć fasolę przez minimum 5 godzin w zimnej wodzie. W fasoli zawarta jest fitohemaglutynina, która powoduje aglutynację czerwonych krwinek i nawet w niskim stężeniu może uśmiercić ptaki, zaledwie w ciągu 1 godziny od spożycia.
- Zgniłe lub spleśniałe jedzenie – żadnemu gatunkowi zwierząt nie należy podawać produktów skażonych pleśniami. Pleśnie są toksyczne i szkodliwe dla zdrowia drobiu. Niektóre z nich zawierają aflatoksyny (często wykrywane są w niewłaściwie magazynowanych ziarnach zbóż), które nawet w niewielkiej ilości są rakotwórcze, nie tylko dla ptaków, ale również dla ludzi. Warto stosować mieszanki wiążące mykotoksyny, takie jak Dolsorb DN który zapobiega zatruciom pleśnią, przeciwdziała kolonizacji jelit przez szkodliwe bakterie, a także zwiększa odporność. Dolsorb DN blokuje wchłanianie do organizmu mykotoksyn, co chroni drób przed ich szkodliwym działaniem.
- Alkohol – oczywiste jest to, że zwierzętom nie należy podawać jakiejkolwiek ilości alkoholu. Nawet niewielka dawka może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet zgonu.
- Słodycze, głównie czekolada – czekolada zawiera teobrominę i kofeinę, które są trujące dla ptaków hodowlanych. Te substancje podnoszą ciśnienie krwi i mają negatywny wpływ na pracę serca. Mogą wywołać biegunkę i wymioty u kur. Niekiedy prowadzą do wystąpienia drgawek i nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego.
- Orzechy i pestki – niektóre orzechy zawierają substancje toksyczne, takie jak fityniany i garbniki, które mogą powodować problemy zdrowotne u drobiu, poprzez utrudnianie wchłaniania niektórych składników odżywczych. Orzechy macadamia mogą wywoływać objawy toksyczne, takie jak drgawki, osłabienie i wymioty. Natomiast pestki jabłek zawierają niewielkie ilości cyjanowodoru, który w większych stężeniach również jest toksyczny dla drobiu.
- Surowe mięso i jaja – drób z natury jest wszystkożerny, ale nie oznacza to, że dieta kur hodowlanych powinna zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego. Podawanie surowego mięsa nie jest zalecane, głównie ze względu na potencjalne zakażenia drobiu różnymi patogenami, takimi jak bakterie Salmonella lub Campylobacter, które mogą wywołać choroby zarówno u ptaków, jak i u ludzi.
- Przetworzone, słone jedzenie – tego typu produkty są niezdrowe dla kurczaków i mogą powodować poważne problemy ze strony układu pokarmowego. Pod żadnym pozorem nie wolno karmić swoich ptaków hodowlanych wysoce przetworzoną żywnością. Nadmiar soli może powodować odwodnienie.
- Toksyczne rośliny ogrodowe – szkodliwe substancje znajdują się również w roślinach, które raczej nie pojawiają się w diecie kur, jednak trzeba na nie uważać, jeśli utrzymujemy ptaki w chowie z wybiegiem. Toksyczne są na przykład powszechnie występujące: paproć, różanecznik, tulipan, hiacynt, chrzan i konwalie.
Podstawę diety brojlerów powinny stanowić wysokiej jakości mieszanki dla drobiu. Przy stosowaniu w żywieniu drobiu komponentów paszowych, takich jak groch, bobowate, pszenżyto i żyto, warto zastosować wyjątkowy zestaw enzymatyczny Dolzyme, który ułatwia zwierzęciu wykorzystanie składników odżywczych i pozwala wyeliminować ich potencjalnie szkodliwe działanie. Ważne jest, aby zapewnić zwierzętom zrównoważoną dietę, bogatą w składniki odżywcze. Jeśli masz wątpliwości dotyczące żywności dla swoich kurczaków lub zauważysz u nich jakiekolwiek niepokojące objawy, skonsultuj się z lekarzem weterynarii albo z doradcą żywieniowym, specjalizującym się w diecie zwierząt gospodarskich. Hodowla i produkcja żywności powinny odbywać się w sposób etyczny, z poszanowaniem dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa konsumentów. Odpowiednia dieta, opieka i warunki hodowlane są kluczowe dla zapewnienia zdrowia i dobrostanu. Ważne jest, aby zawsze sprawdzać, czy pokarm podawany ptakom jest bezpieczny. Dbaj o różnorodną i zrównoważoną dietę swojego drobiu, składającą się z produktów z pewnych źródeł.