Mask Group 40@2x

Czym karmić kury nioski zimą? – praktyczny poradnik.

Czym karmić kury nioski zimą? – praktyczny poradnik.

Kura większość dnia spędza na dziobaniu i grzebaniu, czyli poszukiwaniu pożywienia. To, czym żywi się kura, ma znaczący wpływ na jej zdrowie, ale także wydajność nieśną oraz jakość jaj. Dziś skupimy się na zagadnieniu, czym karmić kury nioski zimą oraz dlaczego należy nieco zmienić ich dietę właśnie w tym okresie.

Karmienie kur niosek

Prawidłowe karmienie kur niosek ma kluczowe znaczenie dla ich dobrostanu oraz wpływa na produkcję jaj. Nioski są bardziej ruchliwe od przeciętnych kur, mają szybszą przemianę materii i cechują się większą nieśnością – znoszą nawet do 320-350 jaj w ciągu roku. Aby podnieść ich ilość oraz jakość, hodowca powinien zapewnić zwierzętom odpowiednie warunki do życia, ale również zadbać o prawidłowe żywienie, zgodne z ich potrzebami. To ważne zarówno dla dobra zwierząt, jak i naszego.

Czym karmić kury w miesiącach zimowych i największe mrozy

Zima nie jest łatwym czasem dla kur z wolnego wybiegu. Są zmuszone jeść wyłącznie to, co dla nich przygotowaliśmy. Również ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na energię z powodu zimna, kury potrzebują pożywienia o szczególnie wysokiej jakości. Co więcej, spożycie paszy przez kury w ciągu zimowych miesięcy zwykle wzrasta 1,5 razy w stosunku do pozostałego okresu. W chłodnej porze roku należy zapewnić kurom zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, uzupełniając ją o pasze objętościowe soczyste, czyli warzywa, owoce i kiełki. Powinniśmy także zwiększyć ilość białka w paszy (groch, bobik, peluszka bądź poekstrakcyjna śruta sojowa).

Czym karmić kury, żeby się dobrze niosły również zimą

Kura do produkcji jaj potrzebuje przede wszystkim dużo białka oraz węglowodanów. Czym karmić kury, żeby niosły jajka? Nioski potrzebują karmienia paszami bogatymi w składniki pokarmowe. Podstawowym elementem paszy dla kur w okresie zimowym jest śruta: pszenna, kukurydziana, poekstrakcyjna sojowa oraz mieszanka mineralno-witaminowa, zapewniająca nie tylko odpowiednią nieśność i dobrą jakość skorupy jaj, ale przede wszystkim wysoką zdrowotność i witalność naszego stada kur.  W czasie zimy dobrym dodatkiem do pasz mogą być susze roślinne i drożdże pastewne. Susz z młodych zielonek, m.in. lucerny, koniczyny czy pokrzywy niewątpliwie wpłynie na lepszą nieśność kur. Bardzo dobrze sprawdza się też pasza przygotowywana z kiszonek, wykonanych na przykład z ziemniaków, marchwi, liści kapusty czy buraków. W okresie zimowym dobrym uzupełnieniem codziennej paszy dla kur są również zioła, które nie tylko poprawią smak paszy, ale wspomogą odporność zwierząt (mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne) oraz wpłyną korzystnie na przemianę materii. Natomiast w okresie dużych mrozów warto dodać do paszy niewielką ilość olejów roślinnych, w celu podniesienia energii w paszy, co pozwoli zwierzętom lepiej przetrwać w zdrowiu ten ciężki dla nich okres.

Suplementacja

W okresie zimowym warto także wspomóc się odpowiednią suplementacją. Uzupełniające mieszanki paszowe zawierające optymalny zestaw witamin i minerałów, przyczynią się do ogólnej poprawy zdrowia i przedłużenia okresu nieśności. Niedobory w tym zakresie bardzo szybko przekładają się na pogorszenie zdrowotności i kondycji kury, a tym samym mniejszej ilości znoszonych jaj oraz spadek ich jakości.

Zapas piasku

Wiosną, latem oraz jesienią kury korzystające z wolnych wybiegów mają dostęp do tego, co im najbardziej potrzebne, zaspokajając w dużym stopniu swoje potrzeby pokarmowe. Zimą, kiedy gleba jest zamarznięta, warto dodać do podajnika żwirek, który pomoże zapobiec ewentualnym problemom powstałym z powodu braku piasku. Oczywiście nie można również zapominać o stałym dostępie do świeżej wody, do której warto dodawać preparaty zawierające witaminy. Dobrym pomysłem będzie wzbogacanie paszy w preparaty zawierające wyciągi roślinne (np. czosnek), celem poprawy kondycji zdrowotnej i stymulacji układu odpornościowego (immunologicznego). Także należy pamiętać o konieczności podniesienia ilości wapnia w paszy w okresie zimowym.