Mask Group 40@2x

7 sposobów na poprawę odporności drobiu

7 sposobów na poprawę odporności drobiu

Każdemu hodowcy drobiu zależy na utrzymaniu swojego stada w dobrej kondycji zdrowotnej, ponieważ ma to bezpośrednie przełożenie na wysokie wyniki produkcji. Zarówno w nieśnym, jak i w mięsnym kierunku użytkowania kur, najistotniejszym elementem dbania o zdrowie jest wsparcie układu immunologicznego. Podpowiemy w jaki sposób poprawić odporność drobiu, aby zminimalizować działanie czynników chorobotwórczych.

1. Higiena w środowisku bytowania

Warunki środowiskowe, w których przebywają ptaki, kształtują ich układ immunologiczny. Do takich czynników zaliczamy system utrzymania drobiu, a także wyposażenie kurników. Zadaniem każdego hodowcy jest zapewnienie optymalnych warunków zootechnicznych, poprzez dobranie właściwego programu świetlnego, odpowiedniej ściółki oraz kontrolowanie wilgotności i zapylenia powietrza. Powinniśmy wystrzegać się nagłych zmian temperatury, a także nadmiernego stężenia szkodliwych gazów. Niezwykle istotnym elementem, przyczyniającym się do podniesienia odporności ptaków, jest dbanie o higienę w kurniku. Przy braku środowiskowej odporności, zwierzęta stają się podatne na choroby powodowane przez wirusy, szczególnie te, które rozwijają się w drogach oddechowych. Czystość w pomieszczeniach bytowania drobiu jest kluczowa dla utrzymania ich dobrostanu. Należy wyeliminować ze środowiska patogeny, takie jak mykotoksyny i bakterie. Pomocny przy tym będzie Dolsorb DN z mannooligosacharydami (MOS) i beta glukanami. Ta mieszanka uzupełniająca o szerokim spektrum działania wiąże
i dezaktywuje toksyny grzybicze oraz szkodliwe substancje, takie jak amoniak
i metale ciężkie. Zapobiega również zatruciom pleśnią oraz przeciwdziała kolonizacji jelit przez szkodliwe bakterie, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie odporności u drobiu.

2. Odpowiednie odżywienie

Zależność między żywieniem a kształtowaniem się reakcji immunologicznej
u drobiu jest bardzo wyraźna. Możliwe jest modyfikowanie odporności ptaków na drodze doboru odpowiedniego systemu żywienia. Niektóre składniki pokarmowe (takie jak niestrawne elementy pszenicy i żyta) mogą powodować stany zapalne jelit u kur. Jedną z metod zmniejszania odpornościowej reakcji jest dodanie do paszy egzogennych enzymów, polepszających strawność zbóż. Należy włączyć do diety drobiu mieszanki enzymatyczne takie jak Dolzyme, które przyczyniają się do znaczącej poprawy wykorzystania składników pokarmowych. Zmniejszają lepkość treści pokarmowej, co przekłada się na wyższe przyrosty masy ciała, a tym samym poprawia się zdrowotność i podnosi się odporność ptaków. Wpływ składników odżywczych na przewód pokarmowy kur, a co za tym idzie na ogólnoustrojową odporność, jest bardzo widoczny. Aby nie zakłócać naturalnych procesów trawiennych powinniśmy wystrzegać się nagłej zmiany paszy, co może stanowić silny stresor dla drobiu.

3. Szczepienia

Wrodzona odporność stanowi pierwszą linię obrony przed zarazkami oraz interakcję między gospodarzem, a jego mikrobiomem. Niestety, układ immunologiczny nie zawsze jest w stanie poradzić sobie sam z chorobotwórczymi patogenami. W intensywnej produkcji zwierzęcej coraz mniej pożądane jest stosowanie antybiotyków, dlatego tak ważne jest wypracowanie mechanizmów obronnych nabytej odporności. Jak dotąd szczepienia są najbardziej skuteczną metodą działań profilaktycznych. Przed dokonaniem szczepień powinno się przeprowadzić badania, aby mieć pewność, że nasze stado będzie w stanie dać pożądaną odpowiedź immunologiczną. Należy trzymać się programu szczepień profilaktycznych przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu, zakaźnemu zapaleniu oskrzeli, czy chorobie Gumboro.

4. Minimalizowanie stresu

W procesie produkcyjnym drób jest stale narażony na działanie czynników stresowych, między innymi związanych z zastosowanym systemem chowu. Liczne badania wskazują, że stres wpływa znacząco na odporność zwierząt, ze szkodą dla ich układu immunologicznego. Powoduje między innymi zmniejszoną aktywność przeciwciał wirusowych i spowalnia wytwarzanie limfocytów, w konsekwencji czego możemy zaobserwować opóźnione gojenie się ran, czy brak odpowiedzi
na szczepienia. Chroniczny stres prowadzi do wzrostu podatności na infekcje. Chcąc zminimalizować negatywne działanie bodźców stresowych w czasie transportu, przegrupowania czy szczepienia, musimy zapewnić naszym ptakom możliwie komfortowe warunki w środowisku przebywania. Jeśli obsada ptaków jest zbyt duża, rosnący poziom stresu może wywołać agresję, prowadzącą nawet do kanibalizmu. Za agresywne zachowania najczęściej odpowiedzialne są niedobory mikro-
i makroelementów. Dolmix NO-KANIBAL pozwala szybko uzupełnić niedobory tych minerałów, a tym samym hamuje objawy agresji i kanibalizmu u drobiu.

5. Suplementacja i dodatki żywieniowe

Dodatek immunostymulatorów do paszy czy wody poprawia odporność organizmu i tym samym może przyczynić się do polepszenia wyników produkcyjnych. Mieszanki uzupełniające, takie jak Dolmix Garlic, wspomagają układ odpornościowy, pokarmowy i oddechowy. Dzięki zawartości naturalnych składników, takich jak ekstrakt z czosnku i kwasy omega-3 i omega-6, ten dodatek wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a przede wszystkim wzmacnia odporność i kondycję drobiu. Zwiększenie poziomu nienasyconych kwasów tłuszczowych w paszy przyczynia się do poprawy sprawności układu odpornościowego ptaka. Suplementacja diety wartościowymi substancjami odżywczymi znacząco zwiększa poziom przeciwciał, zarówno brojlerów, jak i kur niosek.

6. Stosowanie preparatów wspomagających funkcje układu pokarmowego.

Preparaty o działaniu probiotycznym są w stanie skutecznie przeciwdziałać spadkom odporności, poprzez regulację mikroflory. Suplementacja diety pożytecznymi szczepami bakterii zwiększa wydajność ptaków oraz stymuluje odpowiedź immunologiczną. Mieszanki uzupełniające, np. Gastrodol D łagodzą zaburzenia funkcji błony śluzowej przewodu pokarmowego. Działają nie tylko na żołądek, ale również na kosmki jelitowe. Nasilają enzymatyczny rozkład składników odżywczych i ograniczają rozwój patogennych mikroorganizmów obecnych w przewodzie pokarmowym. Przede wszystkim pobudzają namnażanie się bakterii kwasu mlekowego, zapewniając optymalną czynność jelit, a tym samym skutecznie podnoszą odporność drobiu. Stosowanie tego typu dodatków poprawia pobranie paszy, zwiększa przyswajalność substancji odżywczych i normalizuje czynności trawienne. Preparat Dolfocid również zapewnia zdrowie układu pokarmowego oraz pobudza namnażanie korzystnych bakterii. Jest wysoce skuteczny także w eliminacji bakterii beztlenowych. Podawanie preparatów probiotycznych i wspierających funkcjonowanie układu pokarmowego powoduje zwiększenie liczby kosmków jelitowych, co podwyższa ogólną odporność.

7. Zwalczanie pasożytów

Obecność pasożytów znacznie obniża komfort życia drobiu oraz zwiększa ryzyko wniknięcia do ich organizmów szkodliwych substancji chorobotwórczych. Warto zadbać o regularne odrobaczanie ptactwa. Najczęściej występującymi w kurnikach pasożytami są kokcydia, które należy jak najszybciej wyeliminować z otoczenia ptaków, aby nie doprowadzić do rozprzestrzenienia choroby. Niezastąpiony w walce z kokcydiami jest KokciFos. Naturalne składniki tego preparatu ograniczają namnażanie pierwotniaków wywołujących kokcydiozę oraz zwiększają odporność na infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Dodatkowo wspierają antybiotykoterapię oraz są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, przez co poprawiają wykorzystanie paszy i zwiększają przyrosty. W celu zwalczania pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych (m.in. ptaszyńce, piórojady, pchły) warto podawać DiatoFos, który pomaga organizmowi pozbyć się toksyn. Głównym składnikiem preparatu jest ziemia okrzemkowa, stanowiąca źródło naturalnego, przyswajalnego krzemu, który pozytywnie wpływa na stan skóry i piór. Dodatek ten można używać do posypywania ściółki, podłogi oraz samych ptaków, aby w bezpieczny dla środowiska sposób wyeliminować pasożyty zewnętrzne, jaja i larwy much oraz innych owadów.

Jak dbać o odporność drobiu?

Na podnoszenie odporności składa się kilka działań, które powinien podjąć każdy świadomy hodowca. Należy zadbać o środowisko bytowania kur oraz ograniczyć występowanie bodźców stresowych. Nie bez znaczenia jest sposób odżywiania, polegający na włączeniu do diety enzymów trawiennych, probiotyków oraz dodatków, zwiększających odpowiedź immunologiczną ptaków. Obecnie, konsumenci negatywnie podchodzą do stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej, dlatego hodowcy powinni szukać alternatywnych metod zwiększających odporność drobiu.